”Med flera kvinnor i toppolitiken förändras länet”

5 september, 2014  av Anna Hövenmark

Anna Hövenmark (V) från Jokkmokk kandiderar till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och Riksdagen, samt sitter i partistyrelsen. Nu svarar hon på Denise Danielssons ”Feminismen i allt”.

Lagom till slutspurten av valrörelsen 2014 publicerar vi en rad debattinlägg med fokus på alla människors lika värde och rättigheter, med bidrag från en rad kunniga opinionsbildare och politiker från Norrbotten.Syftet med serien är att öka medvetenheten och förståelsen för andra människors situation, för att stärka de krafter i samhället som arbetar för att alla ska ha samma värde och rättigheter oavsett vem man är, var man kommer ifrån och vem man föddes som.

Tidigare inlägg:
”Feminismen i allt” – Denise Danielsson, Genusmaffian
”Jag är en socialliberal feministjävel” – Jens Sundström (Fp)
”Superprideåret 2014” – David Forsberg, Tornedalen pride


Den analys Denise Danielsson gör ställer jag mig helt bakom – så är det. Och det är inte bara jag gör det utan även Vänsterpartiet som jag representerar.

Vad kan vi då göra för att komma tillrätta med problemet? Det finns en del praktiska saker vi i Vänsterpartiet vill göra, som absolut kan ta oss några små steg på vägen, bland annat:

Överlag anser vi att vårt grundkrav om inga vinster i välfärden gynnar kvinnor. Det är de som arbetar i de välfärdsbranscher, som har deltider och låga löner!

Att minska inkomstklyftorna är också jätteviktigt. Man ska ha samma lön för samma arbete – det är en gammal paroll som fortfarande är högaktuell! Kvinnor tjänade – år 2012 – ca 86% av männens lön och det måste förändras.

Kvotering är ett redskap för att uppnå det självklara, ett samhälle där alla kön finns representerade på alla nivåer och i alla sammanhang. Könskvotering är naturligtvis inte ett mål i sig men det är ett redskap för att uppnå rättvisa.

Det är också positivt att man till exempel i min hemkommun arbetat aktivt med kvinnligt företagande eftersom det ser helt annorlunda ut än manligt. Det skulle behövas på många ställen.

Om vi väljer att inte se strukturerna i samhället kan vi inte göra någonting åt dem.

Vänsterpartiet anser att det inte finns några formella hinder för kvinnor att dela makten med män så egentligen är kvinnors underordning i formell mening helt enkelt inte legitim.

Jag kan lova att vi tar frågan på största allvar. Jag är också helt övertygad om att allt hänger ihop. Om vi väljer att inte se de strukturer som finns i samhället, då kan vi heller inte göra någonting åt dem. I mitt parti arbetar vi ständigt med detta, vilket är spännande eftersom vi lär oss hela tiden.

För att prata specifikt om Norrbotten tror jag verkligen att det faktum att vi ser fler kvinnor i toppolitiska positioner kommer att förändra vårt län. Om vi ska bli ett län där människor mår bra och vill leva i är det absolut nödvändigt, men tyvärr tar det just nu alldeles för lång tid.

Anna Hövenmark
Vänsterpartiet
Twitter: @anhov

PS. För mer information så finns Vänsterpartiets Feministiska Plattform att läsa på vår hemsida.Anna Hövenmark
Anna Hövenmark
Anna Hövenmark är vänsterpartistisk fritidspolitiker och arbetar även som utredare på utvecklingskontoret i Jokkmokks kommun.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: