Det är i Norrbotten det händer

18 november, 2014  av Markus Odevall

Det bubblar i Norrbotten. Länet har aldrig varit dött, men den urkraft som nu utstrålas är något utöver det vanliga. Frågan är bara när och hur vi ska få resten av Sverige att förstå det?

Jag vet inte säkert om det började med Facebooks etablering i Luleå, kanske tror jag det för att det för en digital nörd som mig helt enkelt passar bra in i min världsbild? Men när Luleå kommun för några år sedan offentliggjorde att Zuckerberhs digitala miljardindustri skulle bygga ett datacenter nära universitetet hände något åtminstone med människorna i min närhet.

I mitt arbete på Göteborgs-Posten ingick då att guida personalen genom något som kallades Framtidslabbet, där vi utifrån bland annat Sveriges Radios framtidsutredning pratade historia, trender och framtida scenarier i branschen. Vid flera tillfällen återkom jag till just Facebook som en maktfaktor av närmast överstatlig storhet och hur deras etablering i Luleå gett något mer – en gnista och pånyttfödd framtidstro som var svår att sätta fingret på men kändes i luften och på sättet många bekanta i Norrbotten pratade.

Under tiden som gått sedan dess har Facebooks etablering visat sig innebära precis så mycket för länet som många då hoppades på. Ett konkret exempel är att flertalet nya datacenter har eller är på väg att etablera sig, vilket innebär många nya jobb till länet. Men det stoppar inte där, den ena framgångssagan avlöser den andra. Jag har själv under de senaste månaderna pendlat flitigt mellan min bostad i Göteborg och hemstaden Luleå, och varje besök i Norrbotten är som en vitamininjektion.

Problemet är att det mesta som händer i hög grad stannar i länet, vilket är en av anledningarna till att Eljester lanserades i juli. Vi finns inte bara för att samla nyheter för norrbottningarnas egen skull, utan i det här skedet primärt för att säkerställa att länet på kort och lång sikt syns mer och bättre utanför dess gränser.

När TT och TV4 dragit sig undan och andra låser in material har nämligen länet börjat försvinna än mer från rapporteringen – såväl i traditionella medier som på sociala nätverk och i sökmotorer som Google. Och när det rapporteras är det allt som oftast om händelser som mord, älgattacker och gruvkriser med något litet instick om besöksnäringen – gudskelov för att de senare lyfter en del av det positiva i länet. Rapporterna är dessutom ibland minst sagt geografiskt utmanade (tips- och bildtack till Alexandra Karlsson):

Syd rapporterar om nord

Orten i bildexemplet ovan var Vuollerim, dryga nio mil norr om Boden – och i Jokkmokks kommun. Säger man ”väster om Stockholm” när något händer i Västerås? Det är för övrigt nästan 60 mil mellan Lapplands nordligaste och sydligaste punkt, Expressen. ”Kidnappning nånstans mellan Stockholm och Göteborg” är en annan gångbar rubrik.

Tyvärr slår bristerna i rapporteringen också igenom för de redaktioner som finns kvar på plats. Vi tvingas nu till exempel filtrera Nordnytts nyhetsflöde, då det i allt högre utsträckning består av nyheter om allmänna forskningsrapporter och händelser i Göteborg, Stockholm och andra orter söderut. Det beror inte på nyhetstorka i Norrbotten, utan resursplanering för att fylla på rapporteringen till en anständighetsnivå – men inriktningen på dessa extranyheter som läggs i flödet har jag tyvärr svårt att se ligger inom ramen för det lokala public service-uppdraget.

Men för att komma till sak – vad är det då som händer konkret? Vad gör Norrbotten så fantastiskt just här och nu? För att illustrera det kommer här ett urval av nyheter i stort och smått från de senaste veckorna:


Regnbågströjorna som förändrade Kiruna

Go west? Nej, nu är det go north som gäller. Norrbotten har sedan tidigare i år två pridefestivaler, en i Luleå och en i Pajala. Som om inte det var anledning nog att vara stolt över länets utveckling – under hösten har Kiruna tagit ett ordentligt kliv framåt genom hockeylagets satsning på HBT-certifieringen och regnbågströjor, samt länets tredje pridefestival: Sapmi Pride med fokus på den samiska urbefolkningen.

Jon Voss på QX går så långt som att, med glimten i ögat, kalla Kiruna för Norrlands gaymecca – ett epitet som ingen hade kunnat drömma att någon ens skulle skämta om för ett år sedan.

GameJam Luleå och satsning på digitala spel

För några helger sedan genomfördes för andra gången GameJam i Luleå, en satsning där kreativa krafter samlas för att leka och experimentera fram nya digitala spel i små team. Eventet går hand i hand med Luleås satsning på att bli ett nytt nav för utveckling av spel, i vilket Creative Nodes och Stina Almqvist går i bräschen.

I en tid där branschen får mycket skäll för att vara allt för manligt dominerad på många sätt, är det skönt att se hur man lyfter fram exempelvis kvinnliga hjältar från spelens värld på eventen och hur både unga och gamla nördar och icke-nördar tog plats i Vetenskapens hus.

Ett Luleå för alla, Luleå kommun och Svenska kyrkan stödjer rumänska tiggare

Communityt Ett Luleå för alla initierade nyligen en våg av protester mot att Luleå kommun inte lät frusna tiggare från Rumänien sova och värma sig på ortens härbärge – trots att plats fanns. Kommunen tog till sig av kritiken och löste situationen genom bland annat ett samarbete med Svenska kyrkan för att inte bara hjälpa till med boende utan också med att finansiera resan hem.

Ett Luleå för alla har också bland annat försökt ordna jobb åt några av de unga rumänerna, så att de kan stanna och bidra till länet.

LKAB en av Sveriges bästa arbetsgivare

När Universum i veckan publicerade sin undersökning om vilka som är Sveriges bästa arbetsgivare så kom LKAB på en ärorik femte plats. Gruvjätten är ett bolag som väcker många känslor, både goda och onda. Man har alltid haft och har fortfarande en oerhört viktig roll för en stad som Kiruna, där man livnär en stor del av befolkningen både direkt och indirekt. Men med storleken kommer också ett tungt ansvar – och deras makt väcker en inte alltid bara sund skepticism långt inne i bland annat Kirunas stadshus. Därför är förstås en sådan här utmärkelse baserad på de anställdas åsikter oerhört betydelsefull för deras rykte inte bara på arbetsmarknaden utan i Kiruna, Gällivare och länet i stort.

Nytt datacenter till Boden – och en bok om Facebooks etablering

Först kom en första serverhall för Facebook, och nyligen påbörjades bygget av nr 2. Men det är inte bara den sociala jätten som satsar – det är nu också klart att Hydro 66 kommer bygga ett stort datacenter i Boden.

Som följd räknar kommunen med att flera hundra personer ska få anställning såväl på centret som i de näringar som påverkas av etableringen. Miljarder är i rullning i Norrbotten tack vare den satsning Luleå en gång drog igång och så småningom blev The Node Pole. Som vanligt när det gäller den här typen av stora nyheterna så är internationella medier snabbare än nationella, CNN berättade till exempel förra veckan om undret i norr.

Som om inte vore nog har även Luleås förre kommunalråd Karl Petersen släppt en bok om etableringen och Facebook, där han ger en inblick i spelet bakom kulisserna.

Arbetslösheten minskar mest i Norrbotten

Var ska du flytta om du vill ha jobb? Norrut kan sannolikt vara en bra idé. Varje månad från april till och med september minskade arbetslösheten mest i Norrbotten av alla Sveriges län. Så när du skräms för att flytta uppåt efter allt prat i nyheterna om gruvkrisen, så rekommenderas att ta en titt till på helheten och situationen. Självklart kan det här vända, men av allt som händer att döma så kan vi förhoppningsvis se fram emot en fortsatt positiv utveckling i takt med nya investeringar och att gruvan i Pajala förhoppningsvis snart är igång igen (se nedan).

Abisko nr 1 på Lonely planets lista över platser att uppleva ljusfenomen

Efter att FN utlyst 2015 till ljusets år har legendariska guiden Lonely planet listat de tio platserna där du bäst upplever ljusfenomen. På första plats kom Aurora Sky Station i Abisko, som annars är mest känt som nationalpark och för Lapporten. På stationen har du goda chanser att få njuta av norrskenet. En annan attraktion för norrskensjägare är Aurora Safari Camp i Gunnarsbyn.

Netrounds kan bli Sverige hetaste IT-bolag

Luleåbolaget Netrounds är nominerade till ComputerSwedens pris för Sveriges hetaste tillväxtbolag inom IT och telekom – Årets HIT-bolag. Företaget tillhandahåller molntjänster för övervakning och kvalitetssäkring för nätverk, som stadsnät, wifi och 4G. Efter att ha etablerat affären i Sverige växer man nu i övriga Europa, samt i USA och Asien. (Tipstack, Gert Frost!)

Kiruna har den soligaste november i Sverige

Vi vet väl alla vid det här laget att Luleå vann solligan i somras, men mindre känt är nog att Kiruna har varit soligaste i Sverige under november. Kontrasten blir extra stor när landets största kommun är på väg att slå sitt rekord, medan södra delarna av landet är på väg bot bottennoteringar. När TT rapporterade om det för ett par dagar sedan var Kiruna på god väg mot 40 timmar – medan exempelvis Stockholm stod på… två.

Regeringen lovar att Norrbotnia-banan byggs

Infrastrukturen till och från Norrbotten lämnar en del övrigt att önska för den som vill transportera sig själv eller varor. Vägarna är direkt dåliga. Det är en av förklaringarna till exempelvis de många bilolyckorna längs farliga E10 och Northlands problem. Att ett län så beroende av transporter och med det klimatet lågprioriterats så länge är förstås illa.

Norrbottens län har de i särklass trafikfarligaste vägarna inom det nationella huvudvägnätet. – Motormännen

En av de åtgärder som kunnat skapa reda i problemen är Norrbotnia-banan, som likt Jesus många hört talas om men allt färre tror på. Tills den nya regeringen tillträdde – i den nådiga luntan har man nu lovat att det är dags att dra igång bygget. Det innebär att en järnväg för snabbtåg mellan Luleå och Umeå äntligen ska byggas. När den invigts kommer du kunna resa hela vägen till huvudstaden och vidare till Malmö och Göteborg med snabbtåg. Det kommer göra stor skillnad både för resenärerna och miljön.

Världseliten i skidåkning värmer upp och tävlar i Norrbotten

Var åker den alpina världseliten när de ska inleda satsningarna inför säsongen? Till Norrbotten, där snön både kommer och produceras tidigt och de kan förbereda sig på bästa sätt på bra anläggningar som Dundret. Men det är inte bara alpinåkarna som tar sig norrut, till helgen tävlar Gällivares egen OS-guldmedaljör Marcus Hellner mot bland annat Lukas Bauer på hemmaplan.

Obesegrade basketdamer

En annan framgångssaga inom idrotten är basketdamernas framfart i Basketligan och division 1. Ligalaget och regerande mästarna Northland Basket är obesegrade efter sju matcher och ligger tvåa med en match mindre spelad än ettan från Umeå, och i division 1 leder Luleå Basketgymnasium serien med sex vinster på lika många försök. Imponerande är bara förnamnet.

Och apropå framgångsrika lag så bör vi väl också nämna HaparandaTornios bandydamer, som leder norra allsvenskan, samt Kalix Bandy och Asplöven HC:s herrlag, som skrällt ordentligt under inledningen på säsongen och ligger trea i bandyallsvenskan respektive fyra i hockeyns allsvenska.

Gruvkrisen i Pajala på väg mot lösning?

En inte alls positiv nyhet så här långt har varit händelseförloppet i Pajala, där Northland resources har haft det svårt att få lönsamhet i den relativt nya gruvan. Sedan en tid ligger verksamheten helt nere i vänta på rekonstruktion, men nu rapporterar Haparandabladet om att det finns ljus i slutet på tunneln. Ackords-uppgörelsen ser ut att gå igenom och Peab namnges som ett företag som är beredda att ta ett kliv framåt och bidra till att gruvan öppnas igen.

Det kan inte uttryckas i ord hur viktig verksamheten är för orten och de nya och gamla pajalabor som investerat både tid, känslor och pengar på att skapa sig ett liv där. En positiv lösning på den långvariga hade betytt oerhört mycket för östra Norrbotten.

Agda är sveriges modigaste hund

Staffordshire bullterriern Agda räddade i augusti livet på 2,5-åriga Isabelle. Nu har Svenska kennelklubben utsett henne till Årets bragdhund. Rasen misstas ofta för pitbull-terriers, men är i själva verket en mycket intelligent och bra familje- och barnhund – och detta bevis för det får väl anses så gott som något.


Och så fortsätter det. Tillväxten i länet är lika stor som mångfalden och framåtandan ännu större. Om du undrar var i landet det händer bra saker så är det med all sannolikhet i Norrbotten – det är bara synd att vi inte är bättre på att tala om det för andra.Profilbild
Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: