Idrotten förenar, utvecklar och skapar framtidstro

9 februari, 2015  av Markus Odevall

Idrottens betydelse för samhället ska inte underskattas. Luleå Hockeys CHL-guld och Kiruna IF:s HBT-certifiering är två exempel på hur den förenar. Den får oss att göra saker vi inte trodde var möjliga; att publikt skrika ut vår ilska och frustration, att hata de vi annars älskar, att älska de vi aldrig mött, att enas med okända runt gemensamma mål, att tro på det omöjliga.

Idrotten utvecklar individen. Den lär oss att prestera under stress, att samarbeta med människor oavsett bakgrund, att underordna oss ett kollektiv som inte vill samma sak som vi, att förstå glädjen i att fira gemensamma segrar framför personliga vinster.

Ungdomsidrotten samlar kvarter, byar och stadsdelar runt en gemensam sak. Den får trötta föräldrar att gå i barndom, ungdomar att ta ansvar bortom deras ålder, unga tränare att utvecklas till ledare och chefer, unga att lära sig att annorlunda inte behöver vara fel.

Elitidrotten samlar städer och regioner, och ställer dem mot varandra. Den skapar en gemensam riktning i politiskt splittrade kommuner och län, får unga människor att tro att de själva eller tillsammans kan nå hur långt som helst, sätter landsbygden i händelsernas centrum, får oss att glömma vardagen och hämta energi från annat när vi behöver det.

Det krävs ingen historiker från Smithsonian eller Norrbottens museum för att inse att människan alltid levt nära konflikt – vi har erövrat och försvarat, älskat och splittrats så länge vi kan minnas. Idrotten ger oss ett utlopp för det – men också ett sätt att förstå. När vi samlas under en flagg lär vi oss att uppskatta människor som har annan hudfärg, talar annorlunda än oss, älskar människor vi inte skulle kunna, är födda i fel kvarter eller jobbar med saker vi fnyser åt.

Idrotten skapar inte bara konflikter, den förenar oss och lär oss att se förbi konflikterna som inte borde finnas.

Därför är Kiruna IF:s HBT-certifiering så mycket mer än bara PR för en hockeyklubb.

Därför är Luleå Hockeys seger i CHL så mycket större än bara en pokal som samlar damm.

De ger oss norrbottningar känslan av att vi kan vara bäst i Europa trots att vi är få, bortglömda och översnöade.

De lyfter bilden av Norrbotten i en tid när mediernas rapportering om länet utöver exotiska norrsken, snömassor och marknader gärna kretsar runt ett gruvbolag som konkursar och ett annat som i Kallak bråkar med den samiska urbefolkningen.

De samlar oss runt en gemensam sak i en tid när vi annars splittras av rasism, misstro mot politiker och ökade klyftor.

De visar att tillsammans kan vi lyckas med mer än bara HBT-certifieringar och CHL-segrar. Tillsammans har vi kraften att se till att E10 byggs ut, att den efterlängtade Norrbotniabanan blir verklighet och att det skapas nya arbetstillfällen i östra Norrbotten.

Genom idrottens konflikter förenas vi, visar att vi är att räkna med och får energi att fortsätta kämpa tillsammans.Profilbild
Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: