Norrbotten har medvind – Luleå dubbelt bäst i Norrland

29 maj, 2015  av Markus Odevall

Någonting bubblar i norr. Luleå kommun utsågs igår både till Årets superkommun i Norrland av Dagens Samhälle, och klättrade förbi Umeå för att rankas som bästa norrländska kommun att bo i enligt tidningen Fokus. Kiruna, som också var nominerade till superkommun, placerade sig samtidigt först av glesbygdskommunerna i Fokus ranking.

Igår publicerade Fokus och Internationella Handelshögskolan i Jönköping årets upplaga av rapporten ”Bäst att bo”, som baseras på ett index med 43 variabler där villkoren för boende och regional utveckling bedöms.

Luleå klättrade från 36:e till 17:e plats på rankingen, mest av alla kommuner på topp-50. Kommunen rankas därmed inte bara först i Norrbotten, utan i hela Norrland efter att ha avancerat förbi både Umeå (19) och Östersund (41).

Av de svenska glesbygdskommunerna kom Kiruna på första plats i rankingen och 62:a totalt.

– Det är fantastiskt roligt och vi känner oss stolta. Jag är övertygad om att kirunaborna känner en stark framtidstro nu när vi står inför den gigantiska utmaningen, men framför allt den fantastiska möjligheten att vi ska bygga en ny stad, kommenterar kommunchefen Peter Niemi på kiruna.se.

Luleå och Kiruna var inte de enda kommunerna i länet som klättrade – faktum är att det fanns andra i Norrbotten som tog större kliv uppåt. Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk och Kalix klättrade alla mellan 20 och 50 pinnhål jämfört med 2014 års upplaga av Bäst att bo. Av de norrbottniska kommunerna var det faktiskt bara Piteå och Överkalix som tappade några (få) placeringar.

Kommun 2014 +/-
1 Stockholm 1 0
2 Uppsala 4 2
3 Lund 3 1
4 Mölndal 5 1
5 Solna 2 −3
6 Nacka 7 1
7 Göteborg 6 −1
8 Jönköping 21 13
9 Örebro 13 5
10 Linköping 12 2
17 Luleå 36 19
62 Kiruna 66 4
71 Piteå 69 −2
90 Boden 140 50
121 Gällivare 129 8
171 Arvidsjaur 201 30
187 Jokkmokk 207 20
197 Älvsbyn 243 46
239 Kalix 259 20
242 Pajala 258 16
254 Arjeplog 257 3
265 Haparanda 271 6
270 Övertorneå 283 13
286 Överkalix 279 −7

Under gårdagen utsåg även Dagens Samhälle och konsultbolaget WSP vinnarna i ”Årets superkommun”. Rankingen hade i det här fallet gjorts genom att ”väga samman faktorer kopplade till bland annat ekonomi, tillväxt och befolkningsutveckling”. Tre kommuner var nominerade i varje landsdel – i Norrland var det Kiruna, Luleå och Umeå. Men endast en kommun kunde gå vinnande ur striden och det blev den här gången Luleå.

Torsdag var med andra ord en särskilt bra dag såväl för Luleå och Kiruna som resten av Norrbotten. En som mår extra bra i dag är Yvonne Stålnacke (s), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

– Det känns naturligtvis jättefantastiskt roligt. En sån här dag går man till helgen med ett leende på läpparna, säger hon.

Hur kommer det sig då att Luleå fått så fina betyg?

– Jag tror att det beror på att luleborna är så stolta över att bo i Luleå. Nöjda medborgare är de bästa ambassadörerna vi kan ha för staden. Sen är det viktigt att komma ihåg att otroligt många bidrar till detta – universitetet, företag av alla olika slag och de organisationer vi har inom bland annat idrotten. Att ha en kommun där många trivs att bo i är hårt arbete. Det viktigaste nu är att inte luta sig tillbaka och vara nöjda. Nu gläds vi över helgen och sen på måndag fortsätter vi arbetet.

Vårt Norrbotten

[huge_it_gallery id=”1″]

Följ Eljester Kiruna på Instagram för fler bilder från Sveriges främsta glesbygdskommun.Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: