De gör Luleå till en bättre stad för unga

10 juli, 2015  av Markus Odevall

Elever på högstadiet och gymnasiet har genom en enkät berättat om livet som ung i Luleå. Utifrån svaren och nya intervjuer har tre sommarjobbare gjort en film om hur framtiden ska bli bättre.

Sofia Larsson och Anette Berglund är ungdomssamordnare på kultur- respektive fritidsförvaltningen i Luleå kommun. I deras arbete ingår bland annat att hjälpa unga som har idéer med exempelvis pengar, lokaler och kontakter.

Ett av deras uppdrag i år har varit att arbeta med Lupp-enkäten för att undersöka hur elever på högstadiet och gymnasiet i Luleå har det och ser på framtiden. Som en led i detta har de handlett tre sommarjobbare som tagit vidare resultaten från enkäten.

– Vi ville ge unga själva möjlighet att påverka. Det kändes viktigt att göra mer av resultaten från enkäten och sprida det tillbaka till de som svarat för att visa att de inte lagt tid på nåt som bara blev en skrivbordsprodukt, berättar Sofia.

Sommarjobbarna heter Elise Forslund, Moa Hägglund och Adrian Sandström. Alla tre börjar till hösten trean på gymnasiet och fyllde själva i enkäten under året som gick. De fick själva välja hur de skulle arbeta med enkätsvaren.

– Vi valde att göra en film. Det känns som ett mycket bättre sätt att presentera allt än i en tråkig powerpoint, säger Moa när jag pratar med henne och Elise.

De gick själva igenom de öppna frågorna i enkäten, där de som svarade kunde utveckla sina åsikter. Det visade sig att många tyckte att kommunikationen med politiker och kommunen överlag brister, till exempel om vad som händer i stan och var man vänder sig med idéer.

– Det var mycket som kom fram om vad man ville påverka, men de flesta hade också skrivit att de inte hade någon aning om hur man gör och vem man ska kontakta, berättar Elise.

För att ta reda på hur kommunikationen kan förbättras har de intervjuat exempelvis kommunalrådet Yvonne Stålnacke. Intervjuerna har sammanställs i en film som lanseras när semestrarna går mot sitt slut.

Moa ger dock redan nu några smakprov på förslag som kommit fram:

– Fler politiker måste ut i skolorna, visa sig och berätta om hur det går till. Det har också pratats mycket om att använda sociala medier för att berätta om vad som finns. Ingen vet ju till exempel om att det finns en sida där kommunen skriver om allt som händer i Luleå.

Genom intervjuerna har de själva fått nya insikter.

– Tidigare har jag tänkt på de som jobbar för kommunen som abstrakta kostymnissar. De har känts som människor som sitter bakom datorn, inte folk som möter andra och bryr sig, säger Elise.

– Själv har jag lärt mig mycket om hur man gör om man typ vill arrangera en konsert eller en basketturnering. Var man söker pengar och de möjligheter som finns. Jag hade inte ens tänkt på att det gick innan, fyller Moa i.

De tror själva att möjligheterna att påverka kan vara en viktig ingrediens för att att få fler att stanna kvar i Luleå på sikt.

– Om man känner att stan är utformad för en, att det är kul att vara här och att man kan påverka så tror jag absolut det. Men vissa tycker inte om staden heller, det måste man ju också vara ärlig med, konstaterar Moa.

Båda räknar själva med att lämna Luleå för vidare studier efter gymnasiet, eftersom de utbildningar de söker till inte finns i stan. Efteråt kan de tänka sig att återvända.

Nu närmast väntar dock semester. Elise åker bland annat till Borås för att vara med i O-ringen, medan Moa stannar kvar i Luleå för att ta det lugnt och träna. Sedan är de redo att förändra Luleå, när filmen till hösten bland annat lanseras på YouTube och presenteras för socialnämnden.Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.