22 spår av Norrbotten – från lågmäld pop till ett hiphop-under

5 augusti, 2015  av Markus Odevall

Efter malmen och skogen har musiken länge och lite i det tysta varit en av Norrbottens stora exportprodukter. Förut dominerade pop och rock genom Bo Kaspers Orkester, Andreas Mattsson och Nicolai Dunger – nu står hiphopen i frontledet genom artister som Zacke, Maxida Märak och Kitok.

Det norrbottniska musikundret har under en rad år dominerats av enstaka och oftast manliga namn. Från Jokkmokks Jokke, Shanes och Gunnar Wiklund till under de senaste decennierna Bo Kaspers Orkester, Andreas Mattsson och Nicolai Dunger. Musiken har varit relativt traditionell och ofta lågmäld, som för att bekräfta den bild av Norrbotten som övriga Sverige har.

I början på 2000-talet var jag, precis som nu, en av alla norrbottningar i förskingring. Mot slutet av min tid i Uppsala blev jag som besatt av Kristofer Åströms What I came here for, ett lugnt spår som var ganska typiskt både för mig att lyssna på och för länets musikliv. Den episka hemvändarlåten gick på repeat under ett drygt år, och en annan tår kan ha fällts. Jag gissar att grannarna jublade när jag äntligen flyttade.

I tried to find a way,
to get by ’til i grow old.
I hope i’ll get back home,
when i’ve found what i came here for.
– What I came here for: Kristofer Åström

Det var drygt tio år sedan. Nu sitter jag i Göteborg och är i färd med att flytta tillbaka till Luleå igen.

För ganska precis ett år sedan lanserade vi Eljester Norrbotten och jag har under den tiden pendlat flitigt mellan hemmet i Göteborg och Luleå. Den här gången har texterna om Norrbotten inte bara blivit en nostalgitripp som ackompanjerat mig på resorna, utan fått mig att bredda musikregistret.

Visserligen har jag i undantagsfall trillat dit för enstaka låtar utanför den lätt deppiga Kent-ådra jag annars rör mig i. Men tiderna förändras och med dem uppenbarligen både jag och musiklivet i Norrbotten.

För under de senaste åren har något intressant börja hända. Den musik som når utanför Norrbottens södra gräns är inte längre mest pop och lågmäld rock utan något helt annat. Som från ingenstans har det norrbottniska hiphop-undret tagit fart från Piteå, Luleå och Jokkmokk.

Det är musik som inte bara kommer från länet utan ofta också innehåller spår av Norrbotten, med Kitoks Paradise Jokkmokk som det nya soundtracket. Kaxig musik för en generation som inte i lika hög utsträckning är uppvuxen med Bo Sundströms ljuva, tillbakalutade stämma på radion och från CD-spelaren.

Ibland måste man bort för att kunna komma hem,
se sig omkring men inte Indien igen.
Kanske komma bort och sen återvända, men
tre veckor senare ha skaffat sig en helt ny accent.
My god, man tappar orden.
Skoja ba, fyfan nog sitter det fast längst in i fodret.
Så fram med stolarna, upp på bordet.
Blås i din näverlur och stöt i renhornen, oh.
– På drift, Norrbotten: Movits!

Så när flyttlasset nu går norrut igen utsätts Anna (tålmodig fru) för en överdosering av sånger från och om olika sidor av Norrbotten. Som tur var för hennes hälsa är mixen den här gången lite mindre långsam än den var 2004.

***

I spellistan nedan har jag samlat mina 22 favoritlåtar med spår av Norrbotten och som spelats in av artister som är födda eller har bott i länet. Från Luleå, Pajala och Kiruna till eposen Vintersaga och Samma himmel. Varning! Även om allt inte är sentimentalt vacker nostalgi, så är de inslagen trots allt relativt framträdande även idag.

PS. Är det mer vanligt att män skriver musik om sitt ursprung och hembygden? Finns många bra kvinnliga artister från Norrbotten – men få som skriver om länet.

Spellistan i text

 1. Det är hit man kommer när man kommer hem – Euskefeurat (Piteå)
 2. På drift, Norrbotten – Movits! och Olle Nyman (Luleå)
 3. Malmkaravanen – Väärt (Gällivare)
 4. Idyll – Vera Vinter (Luleå)
 5. Matrix – Maxida Märak (Jokkmokk)
 6. What I came here for – Kristofer Åström (Luleå)
 7. På väg – Filip Lundgren (Piteå)
 8. En skata flög – Zacke (Luleå)
 9. Kiruna (The Miner) – Willy Clay Band (Kiruna)
 10. Dark City – Machinae Sumpremacy (Luleå)
 11. Sommaren – Bo Kaspers Orkester (Piteå)
 12. Fanta och chips – Immunförsvaret (Luleå)
 13. Paradise Jokkmokk – Kitok (Jokkmokk)
 14. Luleå – Jung (Luleå)
 15. Pajala – Parkas (Gällivare)
 16. Asså jaja – Kalle Gracias och Populärmusik (Piteå)
 17. Född fel – Mattias Alkberg och Magnus Ekelund (Luleå/Jokkmokk)
 18. Lugna mä – Kusten Klick (Piteå)
 19. I ryggen på min kolt – Sofia Jannok (Gällivare)
 20. Vintersaga – Ted Ström (Luleå)
 21. Samma himmel – Samma himmel (Piteå/Luleå)
 22. 22 – Hurula (Luleå)

 

Markus Pettersson
@LexMarkusProfilbild
Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.