Om tiggare, EU-migranter och journalister som går rasisters ärenden

6 augusti, 2015  av Markus Odevall

Det har varit en jobbig dag i Boden. Två EU-migranter har blivit beskjutna och på Migrationsverket försökte en person tända eld på sig själv. De rasistiska krafterna flockas som gamar och vad värre är – de svenska nyhetsmedierna spelar dem direkt i händerna.

Polisen i Norrbotten utreder just nu en skottlossning mot två hemlösa EU-migranter i Boden, som enligt de senaste uppgifterna kan vara slumpmässig. De nationella nyhetsmedierna har givetvis plockat upp nyheten, men man väljer återigen att benämna personerna som ”tiggare”.

Debatten om just tiggeriet i Sverige är minst sagt infekterad, vilket vi såg prov på häromdagen i samband med att Sverigedemokraterna lanserade sin kampanj i Stockholm.

Det råder inga tvivel om att vi idag ser fler tiggande EU-migranter i Sverige än tidigare, utöver de andra hemlösa personer som länge funnits här men lev mer i skymundan. Och det är, för att tala klarspråk, jävligt jobbigt för många av oss.

Jag tycker inte vi ska sticka under stol med att den här förändringen av gatubilden sticker i ögonen. Det var  bättre förr, när vi visste men inte blev påminda. Tiggares existens på gatorna visar nämligen klart och tydligt en sak: att vi kollektivt har misslyckats. 70 år efter andra världskriget har vi fortfarande inte lyckats bygga en värld där:

  1. Alla människor har det så pass bra att de slipper sitta på gatan och be andra om pengar för att de och deras familjer ska överleva.
  2. Ingen människa förtrycks, oavsett vem hon är, var hon är född och var i världen hon bor just nu.

Trots att bland annat sex miljoner judar fick sätta sina liv till under Hitlers vansinnesregim, så har vi i Europa inte lärt oss läxan nog bra. Vi har misslyckats. Vad värre är, efter att vi svenskar tillåtits leva i en bubbla under många år så blir vi i ett mer globalt samhälle nu plötsligt påminda om det. Varenda dag.

18 januari 1928 höll Per Albin Hansson det legendariska Folkhemstalet i Sveriges Riksdag:

Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade. /../

Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. /../

Det är den stora uppgiften för en ärlig demokratisk politik att göra samhället till det goda medborgarhemmet.

Bevingade ord som väger mycket tungt i den svenska historien och nutiden. Ännu idag påminner de oss om vår otillräcklighet.

Medan vi vältrar oss i självömkan måste vi påminna oss själva om att det finns andra som har det jobbiga än vi: de personer som faktiskt är utsatta.

De svenskar som av olika anledningar inte kunnat få eller behålla jobb och bostad. De svenskar och EU-migranter som på grund av sitt ursprung förpassats till en tillvaro i samhällets utkanter, som inte bevärdigats med samma möjligheter som du och jag fått bara på grund av platsen vi fötts på och våra föräldrars efternamn. Både de som syns under gatlyktorna och de som döljs i mörkret.

Att fler EU-migranter nu kommit till Sverige och tigger på gator och torg har Sverigedemokraterna och andra nationalister utnyttjat hämningslöst för att driva sin agenda. Att driva en politik som handlar om att slänga ut invandrare är nämligen svårt, även om SD lyckats få många anhängare genom att klumpigt sminka den grisiga sanningen så gott de kan.

Med utsatta EU-migranter har de skaffat sig ett nytt och betydligt bättre kamouflerat järnrör, som ger dem helt nya möjligheter att enkelt nå en ännu större massa. De flesta tycker det är jobbigt att se tiggare och många tiggare är EU-migranter. Med andra ord, stoppas tiggeriet kommer dessa oönskade att tvingas flytta till andra länder för att överhuvudtaget kunna överleva i det känslokalla samhälle vi svenskar idag bygger.

Per Albin vänder sig i sin grav medan Sverigedemokraterna gnider sina händer och ler belåtet. Plötsligt kan de i skydd av tiggeriet som företeelse driva en aggressivt rasistisk agenda och plocka nya röster från gemene man.

I det här läget är det viktigt att vi inte själva går i fällan och förstärker den nationalistiska politiken. Det är oförlåtligt att vi i nyhetsmedierna å ena sidan hävdar att vår existens behövs för den svenska demokratin, medan vi å andra sidan fortsätter att identifiera bland annat de EU-migranter som blev beskjutna i morse som ”tiggare”.

För så här såg det ut:

Tiggare beskjuten

Och det var inte bara i Expressen epitetet ”tiggare” användes i rubriken, utan också i bland annat Aftonbladet, Nyheter24, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och P4 Klartext. Sannolikt en rubrik som först spridits genom TT:s försorg och sedan fortplantats.

Så fortsätter vi stämpla in identiteten i pannan på migranterna. De är tiggare. Sverigedemokraten rycker på axlarna. ”Ja, men det ju är deras sysselsättning som ska förbjudas, inte deras ras. Vi är ju inte rasister.”.

Det är dags att vi inom medierna blir bättre på att överväga vilka ord vi använder så att vi inte fortsätter att spela nationalistiska och rasistiska krafter rätt i händerna. Tycker du inte att ordval som dessa är viktiga? Varsågod, där borta är dörren. Var god välj ett yrke där du inte under demokratisk flagg kommunicerar med tusentals människor varje dag.

För våra ord idag öppnar vägen för att en direkt rasistisk politik ska kunna fortsätta bedrivas och blomma under falsk flagg. Vi måste tillsammans ta ansvar för att det inte tillåts fortsätta.

Sist, men inte minst: jär stolt att säga att i skrivande stund har varken Norrbottens-Kuriren, NSD, P4 Norrbotten eller SVT Norrbotten gjort samma bedömning som ovan citerade medier, även om de sistnämnda ändrat sig i efterhand. Ett sundhetstecken.

Läs också

29 april: Slarv, klickjakt eller värderingsfail när romer blir ”tiggare”?Profilbild
Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: