Vi är värre än nazisternas medlöpare

21 september, 2015  av Markus Odevall

Under första halvan av 1900-talet kämpade vi mot en rörelse som fängslade, torterade och mördade människor som hade fel ursprung.

1945 jublade vi när nazisterna föll.

Under andra halvan av 1900-talet kämpade vi mot en rörelse som fängslade, torterade och mördade människor som ledarna inte ansåg var lojala med sina nationer.

1991 jublade vi när järnridån föll.

Under första halvan av 2000-talet står en femtedel av det svenska folket upp för en rörelse som enligt sitt eget program vill göra skillnad på Sverige som stat och som nation.

Under första halvan av 2000-talet står en femtedel av det svenska folket upp för en rörelse som enligt sitt eget program vill göra skillnad på de svenska medborgare som är medlemmar i den högre stående nationen och de svenska medborgare som ledarna utesluter från nationen på grund av sitt ursprung eller bristande lojalitet.

Under första halvan av 2000-talet står en femtedel av det svenska folket upp för en rörelse som enligt sitt eget program vill använda polisen och militärens våldsmonopol för att slå ner medborgerliga krafter som anses vara ett inre hot mot nationen.

Vi är inte bättre än nazisternas och kommunisternas medlöpare. Vi är sämre.

Vi har det bättre ställt – mer pengar, bättre mediciner och mat i överflöd.

Vi har haft fler chanser att lära oss av våra misstag och se igenom de som vill oss och våra medmänniskor illa.

Vi har tydligen inte lärt oss någonting.

Men det är inte för sent. Allt som krävs är lite omtanke även för de som inte är exakt som vi. Tredje gången gillt?Profilbild
Markus Odevall
Markus grundade och driver Eljester sedan 2014, samt utbildar framtidens digitala strateger i en ny utbildning i Piteå. Han har tidigare arbetat för bland annat Göteborgs-Posten, Stampen Media Group och World Association of News Publishers.
Hur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: