Undersköterska – ett framtidsyrke!

16 december, 2015  av Zara Leghissa

2016 års avtalsrörelse handlar om Sveriges framtid. Den handlar om allas vår välfärd – att säkra kvalitetet och kontinuitet inom vård och omsorg. En ökad satsning på undersköterskor måste göras för att både säkra kvaliteten i vård och omsorg och minska värdediskrimineringen av kvinnodominerade yrken.

Denna artikel är ett debattinlägg av Kommunal Norrbotten.

Undersköterskor är en värdediskriminerad grupp inom en framtidsbransch med akuta rekryteringsbehov. För att klara kvaliteten i vården och omsorgen behöver 160 000 nya utbildade undersköterskor rekryteras de kommande åren. Om fler ska våga satsa långsiktigt på yrket måste förutsättningarna för att göra ett bra jobb förbättras och lönen höjas. Löneökningarna måste ta allvarligt menat kliv mot minskad värdediskriminering.

Vi som är Kommunals medlemmar måste kunna leva på vår lön. När ska vi få rätt lön utifrån våra arbetsuppgifter, vårt ansvar och den utbildning som arbetet kräver och inte utifrån om yrket är kvinno- eller mansdominerat?

Det är inte rimligt att en undersköterska tjänar 2 800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare, trots att de har motsvarande yrkesutbildning. För att välfärdssektorn ska kunna möta de krav som samhällsmedborgarna ställer, måste välfärdens anställda få bättre arbetsvillkor och högre löner. Det måste finnas en vilja att ge de kvinnodominerade branscherna högre lönepåslag. Det kan inte fortsätta vara mer värt att ta hand om bilar än att vårda människor.

I Kommunal känner vi ett starkt stöd för att driva undersköterskornas sak i avtalsrörelsen 2016. Från medlemmar, från brukare och deras anhöriga. Från andra fackförbund, arbetsgivare och den breda allmänheten. Nu måste det börja märkas på lönen. Sveriges kommuner och landsting måste erkänna hur betydelsefullt undersköterskeyrket är.

Avtalsrörelsen 2016 måste bli ett nytt steg i riktning mot en mer jämställd arbetsmarknad.

För Kommunal Norrbotten:

Cecilia Burman, sektionsordförande Arjeplog

Linda Lindström, sektionsordförande Arvidsjaur

Anna-Lena Blomqvist, sektionsordförande Boden

Siw-Britt Karlsson, sektionsordförande Gällivare

Nina Juntikka, sektionsordförande Haparanda

Mikael Bergström, sektionsordförande Jokkmokk

Mona Rosenlid, sektionsordförande Kalix

Åsa Pesonen, sektionsordförande Kiruna

Inez Thomasson Olofsson, sektionsordförande Luleå

Marianne Engberg, sektionsordförande Landstinget

Eva Holma Groth, sektionsordförande Pajala

Erland Eriksson, sektionsordförande Piteå

Camilla Wallin, sektionsordförande Älvsbyn

Lena Höynälä, sektionsordförande Överkalix

Annika Jakobsson Malmström, sektionsordförande Övertorneå

Zara Leghissa, avdelningsordförande Kommunal NorrbottenHur får artikeln dig att känna?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Vill du kommentera artikeln? Vi har tills vidare lagt ner våra kommentarfält och satsar i stället på att föra dialog i sociala medier via Twitter och Faceboook. Om skribenten valt att offentliggöra sina personliga kontaktuppgifter så hittar du dessa ovan.
Gillade du den här artikeln? Läs också: